Rezerva Federală americană (Fed) a redus semnificativ dobânda cheie, cu jumătate de punct procentual. Este pentru prima dată când Fed face acest lucru din 2020 și până în prezent, semnalând faptul că eforturile pentru a încerca scăderea inflației, izbucnită după pandemia COVID-19, se încheie.

Dobânda Fed se situează acum la intervalul 4,75-5,00%, după ce a stat mai bine de un an la cel mai ridicat nivel de la începutul secolului, la 5,25-5,50%.

Deși poate părea mică, scăderea dobânzii reprezintă o schimbare dramatică de politică monetară în SUA, după ce Fed și-a concentrat eforturile din ultimii ani pe reducerea inflației. Totuși, creșterea dobânzilor din ultimii ani a venit la pachet cu creșterea dobânzilor bancare, o povară suplimentară pentru americanii cu credite care oricum aveau de înfruntat valul de scumpiri.

O situație similară a avut loc și în România, unde BNR a mărit dobânda cheie în ultimii ani, fapt care a dus la o creștere a ratelor pe care românii le plătesc lună de lună. În iulie însă, și BNR a redus dobânda cheie pentru prima dată în ultimii trei ani.

În urmă cu o săptămână, BCE a redus și ea dobânda cheie la 3,5%

Decizia Fed este importantă și deoarece reprezintă un semnal major la nivel internațional, având în vedere importanța economiei americane în peisajul global.

Această decizie importantă a Fed vine cu mai puţin de două luni înainte de alegerile în care se vor înfrunta democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump.

Decizia nu a fost luată în unanimitate de comitetul de politică monetară (FOMC) al Fed: o guvernatoare, Michelle Bowman, a votat pentru o reducere de doar un sfert de punct.

Sunt aşteptate noi reduceri, deoarece responsabilii Fed intenţionează să scadă în continuare dobânda cu încă o jumătate de punct până la sfârşitul anului 2024. De asemnea, oficialii Fed au semnalat că plănuiesc încă patru tăieri de dobândă în 2025 și două în 2026.