Ethereum, a doua cea mai mare criptomonedă din lume, intenționează să schimbe modul în care funcționează blockchain-ul său la jumătatea lunii septembrie pentru a reduce drastic consumul de energie, scrie Boursorama.

În timp ce amprenta de energie a Bitcoin, cea mai importantă criptomonedă, este de aproximativ 95 de terawați-oră (TWh) pe an, aproape echivalentul consumului anual al Pakistanului, conform unui indice al Universității Cambridge, creatorii Ethereum, cea de-a doua criptomonedă ca mărime, care ar consuma aproximativ 45 TWh pe an, pledează pentru o evoluție a criptomonedei către un sistem Proof of Stake (PoS), ceea ce înseamnă participarea la rețea nu mai este dovedită prin utilizarea de energie electrică, ci prin plasarea unei mize de Ether.

Eliminarea „minerilor blockchain” ar putea reduce consumul de energie electrică al Ethereum „cu 99%”, potrivit lui Lennart Ante, cercetător la Blockchain Research Lab. „Nu mai există infrastructură, ci doar software”, explică el. În plus, acest proces ar putea crește viteza tranzacțiilor.

„Nici Proof of Stake nu este perfect”, observă Eswar Prasad, de la Universitatea Cornell: „Lichiditatea pe piață este redusă, deoarece unii utilizatori preferă să își folosească activele ca stake în loc să le vândă”. Mai important, „ar putea exista o problemă de guvernanță, cu un număr mic de utilizatori care depun mize mari pentru a schimba regulile în avantajul lor”, avertizează el.

Tranziția Ethereum este în curs de desfășurare din decembrie 2020, cu blockchains de probă. Acesta este motivul pentru care jucătorii de pe piață vorbesc despre fuziune – „The Merge”: rețeaua principală Ethereum ar trebui să fie încorporată în versiunea test în 15 septembrie. O astfel de actualizare nu este lipsită de riscuri: unii observatori compară acest exercițiu cu înlocuirea unui motor diesel cu unul electric într-un vehicul în mers.

Investitorii, în orice caz, au salutat până acum proiectul: prețul Ether rezistă mai bine decât Bitcoin la șocul care zguduie piața criptomonedelor. La 1.650 de dolari pe Ether pentru o capitalizare de peste 200 de miliarde de dolari, Ethereum reprezintă aproape 20% din piața criptomonedelor, jumătate din capitalizarea Bitcoin.

Foto: Dreamstime