Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2023 avansul PIB a fost de 0,1%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.
Pe serie ajustată sezonier, creşterea economiei a fost de 1,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
„Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul I 2024, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul IV 2023, publicată în comunicatul de presă nr. 86 din 9 aprilie 2023. Astfel: rezultatele trimestrului I 2023, comparativ cu trimestrul IV 2022, au fost revizuite de la 99,2% la 99,8%; rezultatele trimestrului II 2023, comparativ cu trimestrul I 2023, au fost revizuite de la 101,4% la 101,0%; rezultatele trimestrului III 2023, comparativ cu trimestrul II 2023, au fost revizuite de la 101,0% la 100,9%; rezultatele trimestrului IV 2023, comparativ cu trimestrul III 2023, au fost revizuite de la 99,5% la 99,4%", pecizează INS printr-un comunicat, citat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană.
Citește și:
Bugetul pentru anul în curs este construit pe o creştere economică de 3,4%.
Pe de altă parte, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, potrivit raportului "World Economic Outlook", publicat în aprilie.
Care sunt vulnerabilitățile?
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat că nu şi-a modificat estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2024 şi avertizează că principala vulnerabilitate rămâne poziţia fiscală. Datele provin dintr-un raport publicat de instituţia financiară internaţională, citat de Agerpres.
Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 3,2% în acest an, similar estimărilor din luna septembrie 2023. Creşterea ar urma să accelereze la 3,4% anul viitor, se arată în raportul publicat cu ocazia reuniunii anuale a BERD, care se desfăşoară zilele acestea la Erevan (Armenia).
Citește și:
Potrivit BERD, ritmul de creştere a economiei româneşti a încetinit semnificativ în 2023, până la 2,1%, chiar dacă aceasta a fost una din cele mai bune performanţe înregistrate la nivel regional. Totuşi diminuarea consumului privat, în contextul inflaţiei ridicate, a fost contracarată de creşterea investiţiilor şi a cheltuielilor guvernamentale.
După un an 2023 slab, producţia industrială a început să îşi revină, în condiţiile în care producţia de automobile a crescut cu 7% în ritm anual în primul trimestru. În plus, pentru prima dată după 2016, exporturile au avut o contribuţie pozitivă la creşterea economică, apreciază BERD.
„Principala vulnerabilitate rămâne poziţia fiscală, în condiţiile în care deficitul fiscal s-a înrăutăţit până la 5,9% din PIB în 2023 (pe cash). Cheltuielile publice sunt aşteptate să crească în continuare, în contextul majorării salariilor în sistemul public şi a pensiilor, sprijinind consumul dar riscând să creeze un deficit şi mai mare în 2024”, avertizează BERD.
Banca mai spune că este așteptată o creşterea economică care să fie de 3,2% în 2024 şi 3,4% în 2025, pe măsură ce inflaţia se moderează iar condiţiile financiare se relaxează treptat. „O consolidare fiscală dureroasă începând din 2025 şi posibilele presiuni din partea pieţei reprezintă principalele riscuri la adresa creşterii economice pe termen mediu", se mai arată în raportul instituţiei financiare internaţionale.
Citește și:
La nivel general, BERD este în prezent mai puţin optimistă cu privire la perspectivele economice pentru cele aproximativ 40 de ţări în care activează. Conform celor mai recente prognoze, regiunea în care BERD activează ar urma să înregistreze o creştere economică de 3% în acest an, peste cea de 2,5% înregistrată în 2023. Cu toate acestea, avansul din acest an ar fi cu 0,2% mai mic decât cel estimat în luna septembrie.
„Anul acesta va fi unul mai bun. Dar desigur, există foarte multă incertitudine. Vestea tristă este că ţările în care operăm sunt afectate acum de consecinţele a două războaie: cel din Ucraina şi cel din Gaza", a spus economistul şef al BERD, Beata Javorcik.
BERD este unul dintre principalii investitori instituţionali din România iar până în prezent a investit 10,9 miliarde de euro prin 524 proiecte în ţară, concentrându-se pe finanţarea infrastructurii şi dezvoltarea sectorului privat şi a pieţelor de capital.
Citește și:
Foto: Dreamstime