Platforma FGO a înregistrat în ultimele două luni o dublare a numărului lunar de abonați noi înregistrați. Creșterea a fost determinată de introducerea obligativității e-Factura, de la 1 ianuarie 2024, pentru toate relațiile comerciale de tip B2B.

În perioada următoare, iTom Solutions, dezvoltatorul platformei FGO, se așteaptă la o dublare a numărului de abonați și o creștere de până la 60% a numărului de facturi emise.

e-factura dublează numărul de abonați

Peste 50% dintre abonații înrolați anul acesta provin din comerț, sănătate, construcții, design, fotografie, traduceri, servicii TIC, transporturi și contabilitate.

Bucureștiul și județul Ilfov concentrează peste 30% dintre facturile emise în platforma FGO. Județele Cluj, Brașov, Bihor, Timiș, Constanța și Prahova cumulează împreună 30% din volumul total, iar celelalte 34 de județe adună doar 40% din volumul de facturare de la nivel național.

„Am pregătit platforma pentru dublarea numărului de utilizatori în următoarele trei luni. Modelul freemium pe care îl utilizăm a adus, până în prezent, un număr de 105.000 de utilizatori care folosesc serviciile de facturare simplă și evidența încasărilor, respectiv sincronizarea automată cu contabilitatea SAGA. Pe baza trendului din ultimele trei luni, estimăm că în 2024 vom depăși peste 200.000 de companii care vor folosi platforma”, a spus Valeriu Filip, fondator FGO.

În ceea ce privește numărul de facturi emise, estimările pentru următoarele trei luni vizează o creștere între 30 și 60% a acestora, existând posibilitatea ca nu toți antreprenorii să respecte chiar de la 1 ianuarie termenul de 5 zile pentru transmiterea facturilor către ANAF.

„De la 1 ianuarie, toate firmele vor fi nevoite să folosească e-Factura, fiind obligatorie nu doar pentru facturile emise către persoane juridice, ci și pentru e-Facturile primite de la furnizori. FGO automatizează complet integrarea cu e-Factura. Odată conectat contul SPV în FGO, utilizatorul poate activa trimiterea automată a e-Facturilor în SPV, la intervalul dorit după emitere. Astfel, e-Facturile se vor transmite în SPV fără altă acțiune din partea utilizatorului. Atunci când nu reușește încărcarea unei e-Facturi la ANAF, FGO reîncearcă automat încărcarea acesteia. Mai exact, insistăm de 150 de ori. Astfel, avem o rată de succes de 100%, indiferent de indisponibilitatea temporară a serverului ANAF. Tot în contul FGO se găsesc și statusul, recipisa de la ANAF, precum și e-Facturile primite de la furnizori", a mai explicat Valeriu Filip.

În prima etapă a acestui proces de introducere a obligativității e-factura, lansat în 2022 și care a vizat tranzacțiile cu risc fiscal ridicat și plățile către stat, un număr de 10.000 de instituţii publice au fost facturate prin sistemul FGO.

Platforma FGO a fost lansată de i-Tom Solutions la 1 ianuarie 2017, fiind dezvoltată în parteneriat cu SAGA Software. Pachetul FGO pentru emiterea rapidă de facturi către persoane fizice și înregistrarea automată în contabilitate este oferit gratuit, fără limită de utilizare în timp sau număr de facturi, iar abonamentele plătite care includ accesul la SPV și alte soluții de gestionare a afacerii pornesc de la 15 lei/ lună.

Foto: Pexels