Banca Internațională de Investiții (IIB) a dublat facilitatea de credit de tip revolving existentă acordată Heliosagri Internațional (Grupul Trans-Oil) pentru extinderea activității comerciale desfășurate în România. În anul 2019, banca a acordat societății un împrumut inițial în valoare de 10 milioane de euro pentru achiziționarea unei fabrici de producție de ulei vegetal situată în Ţăndărei. Finanțarea actuală majorată până la valoarea de 20 milioane de euro va fi alocată pentru extinderea în continuare a operațiunilor desfășurate de fabrică. 

Grupul Trans-Oil este o societate holding importantă, implicată în comercializarea de produse agricole, zdrobirea, transbordarea și depozitarea semințelor oleaginoase. Începând din anul 2020, grupul a realizat valori record ale veniturilor și și-a crescut expunerea pe piață, demonstrând creștere semnificativă. De asemenea, societatea și-a dezvoltat în mod activ operațiunile comerciale cu statele membre IIB, cum ar fi Bulgaria, Ungaria și Rusia.

Începând cu achiziționarea fabricii, Grupul Trans-Oil a devenit un jucător mai influent în sectorul comerțului și agriculturii din România, dezvoltându-și de asemenea operațiunile în portul Constanța, stimulând exporturile de produse agricole de la fermierii din România.

Creșterea facilității de credit IIB va contribui la extinderea activității fabricii de la Țăndărei, acordând astfel sprijin suplimentar unui sector agricol de importanță strategică, oferind încă un impuls operațiunilor comerciale, cu impact pozitiv asupra comunității locale prin crearea de locuri de muncă noi.

România ocupă în continuare una dintre primele poziții în portofoliul de creditare și documentare al Băncii, cu o valoare cumulată a investițiilor începând cu 2012 care depășește 265 milioane de euro. Asistența sub formă de creditare este acordată pentru sectoare-cheie din economia românească, precum infrastructură, producție, agricultură, retail și logistică.

Totodată, România este unul dintre beneficiarii principali ai unei game de produse noi, având drept scop stimularea investițiilor de capital pentru mari societăți multinaționale din statele membre IIB. Banca Internațională de Investiții a fost implicată în mod activ în finanțarea unor proiecte complexe dezvoltate de giganți europeni precum Schaeffler, Auchan, Gestamp și Medicover, pentru extinderea activităților acestora în România.

La începutul acestei luni, IIB a ajuns la un nivel al portofoliului net al împrumutului de 1,2 miliarde de euro cu mai mult de un an înainte de data planificată. În conformitate cu „Strategia București” actuală pentru perioada 2018-2022, acesta a reprezentat un obiectiv pentru încheierea anului următor.

„Dacă analizăm performanțele Grupului Trans-Oil, înregistrate de la acordarea împrumutului inițial de către IIB, putem remarca un bun exemplu de dezvoltare și extindere constantă a activității”, a declarat Georgy Potapov, Vice-Președintele Consiliului Executiv al IIB, responsabil de Creditare și Investiții, „În România există unul dintre cele mai mari procente de lucrători agricoli din UE - peste 25%. Suntem încântați să asigurăm continuitatea parteneriatului pe care îl avem cu societatea și să ne aducem în continuare contribuția la acest sector vital din economia țării”.

Banca Internațională de Investiții (BII) a fost fondată în 1970. În prezent, acționarii băncii sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia și Vietnam. Banca a trecut printr-un proces major de modernizare începând cu finalul anului 2012 și are rating S&P A- (perspectivă stabilă), rating Moody’s A3 (perspectivă stabilă), rating Fitch A-, rating ACRA A (perspectivă stabilă).