Proiectul RoNaQCI este coordonat la nivel național de Universitatea Politehnica din București și include un consorțiu format din 30 de parteneri, dintre care instituții de cercetare, universități, instituții guvernamentale și companii.

Cu scopul de a căuta soluții la cele mai importante provocări ale digitalizării, proiectul RoNaQCI (Romanian National Quantum Communication Infrastructure) va dezvolta în țara noastră o infrastructură de comunicații cuantice. 

La nivel național, Universitatea Politehnica din București (UPB) coordonează consorțiul care va implementa acest proiect în valoare de 10 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată atât prin Programul Europa Digitală, cât și de către statul român.

Prin institutele de cercetare Precis și Campus, împreună cu RoEduNet-Rețeaua Națională pentru Educație și Cercetare din România, UPB implementează primele noduri de comunicație conectate prin dispozitive cuantice.

Comunicații cuantice

UPB este primul nod deja funcțional din România, devenind un punct de o importanță vitală în viitoarea rețea națională și europeană de comunicații cuantice.

Pe parcursul anului 2022, 85% dintre companiile și organizațiile din întreaga lume au fost vizate de cel puțin un atac cibernetic. Doar jumătate din datele distruse au putut fi, însă, și recuperate.

„În următorii ani, tehnologiile cuantice vor face posibilă realizarea unor lucruri care astăzi par a fi imposibil de realizat. Începe să apară o întreagă generație de noi tehnologii, cu un impact economic și social de mare amploare. RoNaQCI își propune să dezvolte prima infrastructură de comunicații cuantice din România. Consorțiul este format din 30 de parteneri, instituții de cercetare, universități, instituții guvernamentale și companii de profil. Suportul pentru infrastructură este asigurat de RoEduNet și va pune la dispoziție mediul fizic pentru comunicațiile cuantice, precum și integrarea cu rețeaua clasică. Proiectul își propune, de asemenea, să dezvolte studii de caz avansate în colaborare cu partenerii din proiect, pentru a demonstra utilitatea unei astfel de rețele. Nu în ultimul rând, vom crea hub-uri de training în toate zonele importante din România”, a spus Mihnea Costoiu, Rector Universitatea Politehnica din București.

Obiectivul proiectului este dezvoltarea unei infrastructuri de comunicații cuantice în România, ca prim pas spre crearea unei rețele naționale și europene de comunicații cuantice.

Aceasta tehnologie de ultimă generație se bazează pe proprietățile cuantice ale particulelor elementare și poate oferi un nivel de securitate mai ridicat în transmiterea datelor, fiind mult mai greu de interceptat sau falsificat decât canalele tradiționale de comunicații. În actualul context marcat de creșterea amenințărilor în materie de securitate cibernetică, tehnologia comunicațiilor cuantice poate oferi un avantaj deosebit de important în fața provocărilor prezente și viitoare

„Suntem mândri să facem parte din acest consorțiu și să contribuim la dezvoltarea tehnologiei cuantice în România. Continuăm astfel un proces de cercetare și dezvoltare în care suntem deja angrenați. Suntem parteneri în proiectul QUANTEC, care dezvoltă primul centru de comunicații cuantice din Romania, și suntem acum parte și din proiectul RoNaQCI, care își propune să dezvolte rețeaua de comunicații cuantice. Vorbim despre o tehnologie care va aduce beneficii semnificative pentru oamenii obișnuiți, dar și pentru companiile și pentru instituțiile publice din țară. Încă o dată, suntem în centrul inovației și reconfirmăm angajamentul nostru pentru dezvoltare și excelență în domeniile de vârf ale tehnologiei”, a spus Camelia Ivan, CEO Trans Sped, care este parte a consorțiului.

Tehnologia comunicațiilor cuantice este vitală pentru viitorul digital al României, având un impact economic și social semnificativ. Aceasta va permite protejarea informațiilor sensibile, cum ar fi datele personale și bancare, prin criptarea lor cu ajutorul proprietăților cuantice. De asemenea, comunicațiile cuantice vor deschide calea spre noi tehnologii și aplicații care pot revoluționa domeniul IT.

„Ne bucurăm pentru ocazia oferită de a implementa rețeaua naționala de distribuție cuantică de chei criptografice (QKD): RoNaQCI. Noua infrastructură va acoperi principalele regiuni ale țării fiind printre cele mai îndrăznețe propuneri la nivel european ca număr de kilometri”, a menționat și Mihai Carabas, Profesor Universitatea Politehnica București și Coordonator Proiect RoNaQCI.

Pentru a sprijini extinderea acestei rețele inovatoare, la UPB vor fi pregătiți specialiști în tehnologia cuantică. Cercetarea în acest domeniu are un rol cheie. Astfel, studenții vor avea acces la un suport avansat teoretic în acest sector de viitor, prin intermediul primului program din România de masterat, înființat de Departamentul de Calculatoare, specializat în calculul cuantic.

Foto: Dreamstime