România are nevoie de companii de stat performante pentru a reuşi să depăşească crizele, este de părere secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Mihai Călin Precup, citat de Agerpres.

„Dacă vom respecta principiile şi recomandările făcute de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), ne aşteptăm să avem companii mai reziliente – şi cred că asta este o cheie a depăşirii crizelor în România –, companii de stat mai reziliente, mai performante şi, bineînţeles, care oferă locuri de muncă mai bine plătite", a afirmat Precup, la Forumul ARIR 2023.

El a vorbit despre capacitatea de a recruta oameni cu o valoare adăugată mai mare, care să demareze proiecte investiţionale mai relevante pentru România.

„În ce priveşte aderarea la OCDE, aş îndrăzni să spun că nu este o negociere, este o aliniere a principiilor şi a standardelor caracteristice OCDE dacă vorbim de guvernanţă corporativă. România, aderând la OCDE, reflectă faptul că face parte din clubul ţărilor dezvoltate şi a economiilor consolidate, ceea ce reprezintă o validare din punctul nostru de vedere în faţa investitorilor strategici pentru România. În acest fel, ne aşteptăm să avem mai mulţi investitori, investiţii mai mari ca număr şi ca valoare înspre România", a adăugat secretarul de stat.

El a subliniat că, anul trecut, a fost făcut pentru prima dată „un raport care radiografiază toate companiile de stat din România".

„Nu-mi aduc aminte ca, în istoria României, cel puţin în ultimii 30 de ani, să avem un raport care să analizeze în detaliu atât aspectele de guvernanţă corporativă ale companiilor de stat, cât şi performanţele companiilor de stat. Vorbim de 216 companii deţinute direct de către Guvernul României, prin diferitele ministere de resort, care generează undeva la 7% din PIB-ul României. Deci, iată că un aspect extrem de relevant, un impact importat pe care îl au companiile de stat asupra PIB-ului României", a continuat Mihai Precup.

Referindu-se la performanţele acestor companii, el a subliniat că "sunt polarizate".

„Avem companii din sectorul de energie care generează dividende, profitabilitate operaţională, profitabilitate netă şi avem companii din sectorul utilităţilor care nu reuşesc să ajungă la un breakeven în termen de profitabilitate. Profitabilitatea este importantă, dar raportul OCDE se uită şi la comparabilitatea cu ceea ce se întâmplă în sectorul privat, în sensul că vor să vadă că nu există discrepanţe în ceea ce priveşte intervenţia statului prin ajutoare de stat înspre companiile de stat, raportat la cel privat, ceea ce în România până acum nu s-a întâmplat. Şi cred că noi am explicat foarte bine Comisiei Europene că statul nu intervine în activitatea operaţională a companiilor", a mai spus secretarul de stat.

În ceea ce priveşte guvernanţa corporativă, el consideră că statul trebuie "să recruteze manageri profesionişti, oameni care sunt independenţi de factorul politic şi sunt capabili să aducă valoarea adăugată pentru companie".

Secretarul de stat a precizat că reducerea cu 50% a numirilor interimare la nivelul companiilor de stat, până în trimestrul IV din 2023, reprezintă un jalon asumat în PNRR.

„Acesta este un mare efort din partea Guvernului pe care trebuie să îl facă. Avem nevoie de manageri competenţi la companiile deţinute de stat. Aderarea la OCDE presupune faptul că vom avea companii mai transparente, mai reziliente, mai performante şi companii care vor fi capabile să atragă profesionişti, să demareze proiecte investiţionale mari pentru România", a adăugat secretarul de stat. 

Foto: Dreamstime