„CLAPART”, primul proiect românesc care aduce tehnologia blockchain și criptomonedele pe piața de media & entertainment, își anunță, în mod oficial, data lansării: toamna anului 2022. Acesta este realizat printr-un ecosistem descentralizat în care artiștii se vor putea adresa direct publicului larg pentru investiția în dezvoltarea și promovarea operelor lor, în timp ce fanii vor putea investi direct în proiectele artiștilor.

„Ideea CLAPART a venit pe baza experienței mele de artist și producător, dar și ca fan al unor artiști extraordinari pe care îi apreciez. Am încercat să înțeleg de ce creatorii, indiferent de arta în care se manifestă creația lor, nu ar putea să se adreseze direct fanilor ca să fie susținuți de către aceștia pentru a-și lansa și promova opera. Și, pentru că nu am găsit niciun motiv valid - altul decât că nu s-a mai făcut, mi-am dat seama că ideea acestui parteneriat dintre creatori și fani este mai degrabă un vis împlinit al tuturor celor din această industrie. Sunt convins că relația dintre creatori și fani așa cum o știm azi nu va mai fi la fel niciodată și mulțumesc echipei mele, artiștilor deja confirmați și investitorilor care au susținut acest proiect până acum. CLAPART este proiectul vieții mele și sunt extrem de bucuros că îl pot împărtași de azi cu publicul larg”, precizează Tudor Fornea, CEO-ul CLAPART.

Mai exact, CLAPART reprezintă un proiect de inovație socială care presupune, pe de-o parte, lansarea unei platforme online adresată tuturor creatorilor (muzicieni, actori, programatori, artiști vizuali, scriitori, poeți, gameri, designeri, influenceri, creatori de NFT-uri, etc), care vor avea astfel posibilitatea să își lanseze noile proiecte pentru susținere publică, cu obiectivul de a își produce singuri operele și de a deține controlul deplin asupra expresiei lor artistice, fără a fi nevoiți să facă vreun compromis.

De cealaltă parte, alături de creatori, pe platformă sunt așteptați deopotrivă oameni din întreaga lume (susținători, pasionați de artă, investitori, etc), ce vor putea investi în noile proiecte ale artiștilor ca apoi să împartă cu aceștia beneficiile financiare provenite din succesul operei. Astfel, pe baza unui protocol unic Royalty Share Token (RST), creatorii de conținut artistic pot folosi cu ușurință propriul token prin intermediul căruia le este practic finanțată opera de către comunitatea de fani. Toți cei care au investit vor beneficia în mod automat de redevențe, sume provenite din drepturile de autor aferente operei, distribuite sub formă de criptomonede, în moneda nativă platformei.

În prezent, proiectul se află în faza de implementare, însă principalele elemente de „inovație” au fost deja dezvoltate, potrivit CLAPART.

În primul trimestru din 2022, proiectul a fost evaluat la 50 milioane de dolari, prin încheierea unei runde private de finanțare (seed round) la care au participat atât business angels din România, cât și un fond de investiții internațional. Mai mult, pe data de 1 iunie, CLAPART deschide prima rundă de finanțare publică adresată cu precădere publicului din România, direct de pe site-ul propriu.

CLAPART reunește deja peste 200 de creatori confirmați și primii 20 de ambasadori „celebri” ai proiectului, nume titrate din industria de divertisment din România, printre care: Cătălina Ponor, Smiley, Lora, Connect-R, Speak sau Antonio Pican.

Cât despre partea tehnică, platforma folosește tehnologia blockchain și este construită pe Binance Smart Chain (BSC), în baza unui parteneriat româno-american cu Beyond Entreprizes, una companie care oferă servicii integrate adresate proiectelor blockchain, care are în portofoliul propriu peste 60 de astfel de proiecte implementate la nivel mondial.

Credit foto: 98176786 / Blockchain © Ipeema | Dreamstime.com