BCR a introdus mai multe sisteme moderne de plată, unice în România din punctul de vedere al funcţionalităţilor şi al integrării financiar-bancare, care permit plata călătoriei cu cardul bancar direct din mijloacele de transport în comun.

În oraşele Bucureşti, Sibiu, Oradea, Cluj, Iaşi, Buzău, Timişoara, Reşiţa, Ploieşti, Piteşti, Baia-Mare, Râmnicu-Vâlcea, Sighişoara, Craiova, Arad şi Botoşani, BCR a lucrat îndeaproape cu regiile de transport public, iar soluţia a fost adaptată de la un oraş la altul, în funcţie de specificul local al companiei de transport.

De asemenea, din martie 2020, BCR a pus în funcţiune, în parteneriat cu Metrorex, un sistem similar în toate staţiile de metrou din Bucureşti, care permite plata cu orice card bancar contactless la toate porţile de acces. Din mai 2020, soluţia de plată a fost implementată şi la Societatea de Transport Bucureşti, astfel că la acest moment în aproape toate mijloacele de transport călătorii pot achita cu orice card,telefon sau ceas contactless. Iar din august 2021, BCR a introdus soluţia de plată cu cardul bancar direct în tren pentru trenurile de călători care circulă între Gara de Nord și aeroportul Otopeni.

Mai nou, același lucru s-a întâmplat și la Brașov, chiar în perioada în care a avut loc Future Banking Summit. Cu această ocazie, Ciprian Nicolae, Manager Payment Systems la BCR, a vorbit în cadrul conferinței despre noul sistem.

„Am reușit să lansăm în Brașov plățile cu cardul, în transportul în comun. Este al șaptesprezecelea oraș în care implementăm această soluție. Am început în 2018, la Sibiu, iar aceasta e o soluție foarte facilă pentru orice posesor de card, prin care acesta plătește direct în mijlocul de transport, la validatoarele pe care le-am implementat. Per total, am procesat peste 73 de milioane de tranzacții, în toate orașele."

Cât despre implementarea plății cu cardul în parcarea de la aeroportul din Otopeni, Nicolae mărturisește că „a fost un vis". „Cochetam cu această idee încă din 2010, când a apărut tehnologia contactless în România. E o soluție unică nu doar în România, dar și comparativ cu alte țări europene", a continuat acesta.

Sistemul de plată cu card implementat de BCR la aeroportul din Otopeni a fost construit având la bază arhitectura de funcţionare reglementată de Mastercard şi VISA, astfel încât orice card emis oriunde în lume, de orice bancă, sub însemnele celor două organizaţii, poate fi utilizat pentru plata parcării de la aeroportul Henri Coandă.


+

Future Banking Summit este un eveniment organizat de futurebanking.ro și este susținut de: Mastercard, UniCredit Bank, ING Bank România, Raiffeisen Bank, Infocert, FintechOS, Inform Lykos, iFactor, AriadNext, Namirial, Filip&Company, BCR, First Bank, Citi Romania, enfineo, Oney Romania, Mokka, Credex, Certsign, Salarium, ProCredit Bank, Autonom și Magnolia.ro. Partener instituțional: Asociația Română de Fintech (RoFin.tech).

Vezi aici prezentările susținute de unii dintre vorbitorii de la Future Banking Summit.

Foto: Ovidiu Udrescu