Casa Mea Verde este noul credit imobiliar lansat de CEC Bank și este destinat achiziționării/construirii de locuințe eficiente energetic, cu o dobândă de la 3,37% pe an, redusă cu 0,1 puncte procentuale față de dobânda standard și fără comision de analiză.

Achiziția unei locuințe eficiente energetic aduce nu doar dobânzi mai mici, ci și cheltuieli de încălzire la jumătate față de o locuință veche.

Astfel, la nivelul actual al prețurilor de piață ale gazului, în cazul unui apartament de 60 de metri pătrați, economiile anuale la încălzire pot ajunge la 4.125 lei și peste 20.000 de euro (103.125 lei) pe o perioadă de 25 de ani. Calculul a fost făcut pornind de la un consum mediu anual pentru încălzire de 125 de kwh/mp, aferent unei locuințe verzi, la jumătate față consumul cu încălzirea unui apartament din clasa C (250 kwh/mp/an), categorie în care se încadrează majoritatea locuințelor vechi din România.

Creditele ipotecare CEC Bank Casa Mea Verde sunt disponibile atât în varianta cu dobândă variabilă, cât și în varianta cu dobândă fixă în primii 5 ani. Pot fi accesate pentru achiziția de locuințe ale căror autorizație de construire a fost emisă după 1 ianuarie 2021 și care au un consum energetic anual sub 162 kw/mp, conform certificatului energetic.

Iată un exemplu pentru un astfel de credit: cu o rată de 1.868 de lei lunar, un client care își încasează veniturile prin CEC Bank, poate contracta un credit pentru o locuință eficientă energetic de 350.000 lei (aproximativ 70.000 euro), pe 25 de ani, suma totală de rambursat ridicându-se la 542.203 lei.

Cheltuielile cu locuința și utilitățile au a doua cea mai mare pondere în bugetul familiilor (peste 17%), după cheltuielile alimentare (peste 30%). Iar ponderea cea mai mare în consum o are încălzirea, care reprezintă între 55% și 80% din totalul energiei consumate.

Pentru a se încadra în standardele de clădire verde, locuințele trebuie să aibă pierderi de energie cât mai reduse, prin izolarea și anveloparea corespunzătoare și să dispună de sisteme de încălzire cu eficiență ridicată.

Dobânzile pentru creditele ipotecare Casa Mea Verde de la CEC Bank pornesc, pentru clienții care își încasează veniturile la bancă de la 3,37%/an (IRCC+2,2, în cazul creditelor cu dobândă variabilă), respectiv de la 4,40%/an în cazul celor cu dobândă fixă în primii 5 ani, la care se adaugă un comision de administrare lunar de 0,04% din soldul creditului. Pentru clienții care nu-și încasează veniturile prin CEC Bank, dobânzile sunt cu 0,2 puncte procentuale mai mari.

Credit foto: Photo 101013447 © Rido | Dreamstime.com