Atragerea de noi investiţii, transformarea digitală şi proiectele în domeniul energiei reprezintă principalele oportunităţi de care România poate beneficia în perioada următoare, arată datele celei mai recente ediţii a sondajului efectuat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC) - Business Sentiment Index (BSI), din martie 2024.

„Având în vedere că 2024 este un an electoral pentru multe ţări din întreaga lume, inclusiv România, aproximativ 70% dintre respondenţi consideră că alegerile le vor afecta afacerile şi că există ameninţări comune care ţin de potenţialele schimbări ale politicii şi legislaţiei guvernamentale, cu accent pe aspectele fiscale şi de impozitare", potrivit unui comunicat al FIC, remis Agerpres.

Investitorii subliniază că este important ca România să păstreze o abordare strategică pentru sustenabilitatea bugetului de stat, cu o perspectivă prudentă în ceea ce priveşte cheltuielile administraţiei publice.

Membrii FIC atrag atenţia asupra importanţei vitale a stabilirii unui mediu legislativ de încredere şi consecvent, dezvoltarea unor strategii pe termen mediu şi lung, cu termene fezabile de execuţie şi cu efectuarea unor evaluări şi analize aprofundate ale impactului acestora. Aceştia pun accentul, de asemenea, pe valoarea dialogului cu sectorul privat în vederea identificării direcţiilor strategice vitale pentru dezvoltarea economică a naţiunii.

Totodată, România poate obţine recunoaşterea internaţională care vine împreună cu aderarea la OCDE, consideră FIC, în special posibilitatea atragerii de investiţii străine directe (ISD) cu valoare adăugată care ar diminua presiunea asupra bugetului de stat.

„Pentru unele companii, aderarea la OCDE este una dintre condiţiile necesare pentru a investi într-o anumită ţară, fiind ca o garanţie pentru standarde economice şi legislative ridicate şi prin urmare, este nevoie de o abordare mai coerentă şi strategică din partea României în ceea ce priveşte ISD", se spune în comunicat.

Principala provocare cu care se confruntă mediul de afaceri o reprezintă neclarităţile şi incertitudinile legislative, arată peste 70% dintre respondenţi. Conform sursei citate, mediul de afaceri s-a confruntat cu diverse crize în ultimii ani şi a trebuit să se adapteze continuu şi să identifice soluţii pentru provocările legate de pandemie, inflaţie, preţurile la energie şi utilităţi, contextul geopolitic, probleme legate de lanţul de aprovizionare etc.

În plus, pachetul de măsuri fiscale adoptat anul trecut a condus la deteriorarea semnificativă a percepţiei investitorilor asupra României.

„Ediţia de primăvară 2024 a BSI surprinde totuşi o îmbunătăţire a percepţiei investitorilor, moderat-optimistă, asupra mediului economic din România ca urmare a mesajelor transmise de Guvern cu privire la limitarea pentru o perioadă determinată a noului impozit pe cifra de afaceri, asigurarea că în anul 2024 nu vor fi introduse taxe noi, dar şi că autorităţile vor lucra îndeaproape şi transparent cu sectorul privat pentru setarea principiilor reformei fiscale", se mai arată în comunicat.

Deşi există provocări, angajamentul pe termen lung al membrilor FIC faţă de România este ilustrat de apetitul pentru investiţii, 42% dintre companii au în vedere majorarea capitalului pentru investiţii în perioada următoare şi 40% îşi vor menţine nivelul investiţiilor constant faţă de ultimele 12 luni.

În ceea ce priveşte percepţia asupra aşteptărilor de creştere a afacerilor, 60% dintre respondenţi prognozează o evoluţie pozitivă pentru anul viitor. Totodată, mai mult de jumătate dintre respondenţi se aşteaptă la o creştere a veniturilor în următoarele 12 luni. Cu toate acestea, investitorii sunt mai precauţi cu privire la costuri, aproape 60% dintre respondenţi nu intenţionează să angajeze persoane noi, iar 67% au în vedere reducerea cheltuielilor în perioada următoare.

În ceea ce priveşte competitivitatea României, investitorii consideră că aceasta este necompetitivă din punct de vedere al transparenţei şi al coerenţei aplicării politicilor (64%), al sarcinii fiscale (57%), al reglementărilor împovărătoare (51%) şi infrastructurii (42%). Cu toate acestea, atractivitatea proiectelor din România în comparaţie cu locaţiile similare a crescut de la ultima ediţie a BSI (53% faţă de 34% în octombrie 2023), dar mai mult de o treime (35%) dintre respondenţi o consideră mai puţin atractivă decât locaţiile similare.

Companiile membre FIC sunt înregistrate şi plătesc taxe în România de mai mult de 25 ani. De asemenea, investiţiile realizate de acestea au avut, în medie, ca punct de start finalul anilor '90, fapt ce relevă disponibilitatea acestora de a investi pe termen lung în România.

Cifra de afaceri a companiilor membre FIC (115 companii) a reprezentat în anul 2022 aproximativ 25% din PIB nominal.

Foto: Dreamstime