România are o avere financiară medie pe cap de locuitor de 5.823 euro, în timp ce media la nivel european este de 65.209 euro, a spus Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management România.

„Din acest punct de vedere se vede că este o discrepanţă foarte mare între averea acumulată la nivel european şi averea acumulată în România. Discrepanţa, din punctul meu de vedere, este mult mai mare decât discrepanţa dintre salariile de exemplu obţinute în momentul de faţă în România şi salariile obţinute în alte ţări ale lumii", a spus Dan Popovici, citat de Agerpres. Acesta a menționat că datele sunt de la European Financial Management Association (EFMA) şi se referă la anul 2022.

Popovici a fost prezent la evenimentul „Piaţa fondurilor de investiţii în 2024 - aşteptări şi provocări", organizat de Asociaţia Administratorilor de Fonduri.

El a explicat că averea financiară se referă la depozite bancare, fonduri de investiţii, fonduri de pensii, asigurări de viaţă cu capitalizare şi fonduri de investiţii. Dan Popovici a precizat că în afară de averea financiară mai există una în zona de real estate, formată din investiţii în imobiliare şi terenuri.

Potrivit sursei citate, averea medie în alte ţări din regiune este mai mare decât în România. Astfel, în Bulgaria este de 7.778 de euro, în Ungaria - 12.058 euro, iar în Polonia - 11.249 de euro. În Marea Britanie, averea medie pe cap de locuitor este de 112.318 euro, iar în Germania este de 83.903 de euro.

De asemenea, Popovici a spus că valoarea instrumentelor aferente pieţei de capital raportată la valoarea depozitelor bancare este pe un trend ascendent începând din 2015, iar cea mai mare contribuţie este dată de fondurile de pensii.

Conform datelor prezentate, depozitele bancare reprezintă, în medie, 68% din averea financiară a românilor. O componentă importantă o reprezintă fondurile de pensii, cu 18,5%.

Fondurile de investiţii reprezintă în România doar 3,73% din totalul averii medii pe cap de locuitor. Media europeană se situează la nivelul de 10%.

Foto: Pexels