Acţiunile Societe Generale, banca franceză care deţine grupul rusesc Rosbank, şi ale Renault, producătorul auto care controlează compania auto rusă Avtovaz, au scăzut semnificativ luni, după sancţiunile impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, transmite Reuters, citată de Agerpres.

La Bursa de la Paris, titlurile SocGen şi Renault înregistrau luni dimineaţă scăderi de 6,5% şi, respectiv, de 6,4%. În plus, pieţele se aşteaptă la sporirea volatilităţii şi la noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Bursele din ţările Europei Centrale înregistrau luni dimineaţă scăderi între 2% şi 5%, grupul bancar ungar OTP confruntându-se cu un declin de peste 9%, în timp ce forintul ungar, coroana cehă şi zlotul polonez s-au depreciat şi mai mult.

„Vedem tendinţa sporită a investitorilor spre valorile de refugiu. Nu aş numi-o panică, dar cu siguranţă vedem unele evoluţii riscante”, a avertizat Michal Brozka, economist la Komercni Banka în Praga.

Şi indicele pan-European STOXX 600 a scăzut cu 2,1%, indicele principal DAX al Bursei de la Frankfurt cu 2%, Indicele CAC 40 al Bursei de la Paris cu 3%, în timp ce indicele FTSE 100 al Bursei de la Londra înregistra un declin de 0,9%.

Băncile europene cele mai expuse la Rusia, inclusiv Raiffeisen Bank, UniCredit şi Societe Generale, înregistrau declinuri între 6,3% şi 15,8%, în timp ce indicele bancar al zonei euro a scăzut cu 5,2%.

Comisia Europeană, Statele Unite, Canada şi Marea Britanie au decis sâmbătă îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, iar unele bănci ruseşti au fost excluse din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale.

Rusia resimte din plin efectele sancțiunilor

Banca Centrală a Rusiei a decis luni să majoreze dobânda de bază de la 9,50% la 20%, pentru a contracara riscurile deprecierii rublei şi inflaţiei ridicate, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Un nivel al dobânzii de peste 17% a mai fost înregistrat în Rusia în 2014, după sancţiunile impuse acesteia pentru anexarea Crimeei. De asemenea, autorităţile le-au spus companiilor exportatoare să fie pregătite să vândă valută, după ce luni dimineaţa rubla a atins un nou minim istoric.

Într-o altă încercare de a stopa deprecierea rublei, Banca Centrală a Rusiei şi Ministerul de Finanţe au anunţat că au decis împreună să ordone companiilor exportatoare ruseşti să vândă pe piaţă 80% din veniturile lor în valută.

„Condiţiile externe pentru economia rusă s-au schimbat drastic. Majorarea dobânzii va asigura o creştere a ratelor dobânzii la depozite la nivelul necesar pentru a compensa deprecierea rublei şi riscurile inflaţioniste. Este nevoie să sprijinim stabilitatea financiară şi pe cea a preţurilor şi să protejăm economiile cetăţenilor în urma deprecierii rublei", a precizat, într-un comunicat, Banca Centrală a Rusiei.

Rubla s-a depreciat la un nou nivel record faţă de dolar, după ce sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Băncii Centrale a Rusiei au intrat în vigoare luni la primele ore, după publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE. Toate activele Băncii Centrale a Rusiei vor fi îngheţate, într-o încercare de a bloca finanţarea operaţiunii militare lansate de preşedintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Potrivit unor experţi, Rusia nu va mai putea să-şi folosească titlurile de valoare în monedă străină pentru a stabiliza cursul rublei ruseşti.

Banca Centrală a Rusiei are rezerve de aproximativ 630 de miliarde de dolari.

În tranzacţiile din Asia, moneda Rusiei a coborât pentru prima dată până la un curs de 119,50 de ruble pentru un dolar, un declin de 30% faţă de nivelul de vineri. Pe platforma electronică de tranzacţionare valutară EBS se înregistra un nou nivel record, de 120 de ruble pentru un dolar.

Credit foto: Photo 39801193 © Microstock77 | Dreamstime.com