Bogdan Neacşu, preşedintele CEC Bank, a obţinut vineri un nou mandat de preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Noua componenţă a Consiliului Director a fost votată de Adunarea Generală a ARB, ca urmare a expirării mandatelor preşedintelui, vicepreşedintelui şi a unor membri, relatează Agerpres.

Astfel, conducerea Consiliului Director al ARB este asigurată de Bogdan Neacşu, ales pentru al doilea mandat în funcţia de preşedinte al Consiliului Director, Luminiţa Runcan desemnată vicepreşedinte, membrii deja existenţi Mircea Busuioceanu şi Cristian Agalopol, la care se adaugă Maria Rousseva pentru primul mandat. Ion Stan şi Cornel Stănescu au fost aleşi vineri în calitate de membri pentru al doilea mandat consecutiv.

Consiliul Director este organul deliberativ şi decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani.

Radu Graţian Gheţea ocupă funcţia de preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor. Conducerea executivă este asigurată de preşedintele executiv, Florin Dănescu.

Asociaţia Română a Băncilor reprezintă piaţa bancară din România de 33 de ani şi s-a extins prin includerea a 12 membri afiliaţi, companii non-bancare, punând astfel bazele unui parteneriat ce contribuie la consolidarea unui mediu de afaceri predictibil, transparent şi de încredere în România.

„Sistemul bancar este stabil şi solid, indicatorul de solvabilitate fiind de 22,90% în luna martie 2024. Activele industriei bancare au avansat cu 15,4% în ritm anual, până la 822,6 miliarde lei, potrivit datelor aferente lunii martie 2024. Sectorul bancar este parte din soluţie, asigurând finanţare pe baze sustenabile, economisire la dobânzi competitive şi produse şi servicii digitale", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, băncile contribuie la finanţarea afacerilor, a locuinţelor şi a proiectelor de investiţii pentru 2,3 milioane debitori, stimulând astfel creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

„Volumul creditelor noi acordate populaţiei şi companiilor s-a cifrat la 140 miliarde lei, la nivelul anului 2023, în creştere cu 10,41% comparativ cu volumul împrumuturilor noi accesate în anul 2022. Băncile facilitează economisirea, la dobânzi competitive în raport cu alte state, pentru atingerea obiectivelor financiare pe termen lung ale clienţilor", se mai spune în document.

Astfel, 15,80 milioane deponenţi persoane fizice şi juridice deţin depozite ce se ridică la aproape 584 miliarde lei în luna martie 2024, în creştere cu 11,4% în ritm anual.

Asociaţia Română a Băncilor este membră a Federaţiei Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică - Reţeaua Internaţională de Educaţie Financiară, a Consiliului European al Plăţilor, a Federaţiei Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European şi a 26 de organisme naţionale lucrative privind dezvoltarea şi perfecţionarea cadrului economic.