BCR a trimis o poziție legată de discuțiile din spațiul public, legate de amenda ANPC și metoda de calcul a creditelor.

Redăm integral poziția băncii:

„În toate unitățile sale din țară, dar și în digital, Banca Comercială Română discută în fiecare zi cu oamenii despre creditare responsabilă, utilizând principii de educație financiară. Am înțeles că este important să facem acest lucru înaintea contractării oricărui credit, dar o facem mereu și după acordarea unui împrumut.

De altfel, BCR a fost prima instituție bancară din România care, în 2015, a făcut public un ghid al creditării responsabile împreună cu Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, iar banca a dezvoltat, în ultimii șapte ani, cel mai mare program de educație financiarăȘcoala de Bani, prin care au trecut peste 600.000 de români.

Proiectele noastre și discuțiile pe care le avem cu clienții prioritizează decizia informată și alegerile financiare sănătoase. Așa că ne-am bucurat să vedem că, în ultimele zile, clienții BCR care au vrut să primească informații suplimentare pe subiectul ratelor egale versus descrescătoare au înțeles pe deplin modalitatea de calcul și opțiunile pe care le au.

De zeci de ani, în economiile de piață, creditul bancar funcționează după același principiu simplu: dobânda este calculată în raport cu soldul creditului (suma principală datorată). Prin urmare, ponderea dobânzii în rata totală este mai mare la început și scade de la o lună la alta, pe măsură ce soldul este rambursat.

Clienții care doresc să aibă aceleași cheltuieli lunare în legătură cu creditul pot alege rate lunare fixe, formate din dobânda calculată la soldul din luna respectivă, iar, prin diferență, o parte din soldul creditului, cu diminuarea progresivă a acestuia. Rambursarea prin rate descrescătoare este potrivită clienților care își doresc să achite lunar mai mult din soldul creditului, suportând o rată mai mare în primii ani ai creditului – în medie cu 20-30% față de modelul cu rate fixe.

BCR respectă cu strictețe prevederile legale care stabilesc modalitatea de contractare și rambursare a unui credit bancar, conform OUG 50/2010 si OUG 52/2016. Prin urmare, banca va apela la toate mijloacele legale pentru a dovedi corectitudinea aplicării dispozițiilor prevăzute de lege în cadrul contractelor și practicilor băncii. Modalitățile de calcul al dobânzii din toate contractele BCR sunt cele permise de lege, fiind absolut similare cu practica bancară la nivel european și internațional.

Clienții BCR pot alege în orice moment să meargă pe rate egale sau descrescătoare, cu analiza riguroasă a capacității de rambursare. În plus, clienții BCR pot opta oricând, fără nicio constrângere, să ramburseze anticipat parțial sau total creditele, ceea ce reduce, evident, valoarea dobânzilor viitoare.

BCR rămâne consecventă principiilor sale care i-au definit activitatea în ultimii ani: respectarea legii, educația financiară și creditarea responsabilă.”

Context

Reacția BCR vine ca urmare a anunțului Autorității Naționale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) legat de identificarea unor practici comerciale înşelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor la 11 bănci de pe piaţa locală, acestea fiind sancţionate cu 550.000 de lei, iar pentru a putea restabili echilibrul contractual s-a propus emiterea unor noi grafice de rambursare.

„ANPC a identificat practici comerciale înşelătoare săvârşite de către operatorii economici financiari bancari cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că pe graficul de rambursare rata era compusă, în primii ani, 25% principal şi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă. Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului", a declarat pentru Agerpres directorul general al ANPC, Paul Anghel.