BCR Pensii a devenit prima companie din România care a fost autorizată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară ca administrator de fonduri de pensii ocupaționale Pilon IV.   

Pilonul IV este o schemă de pensie opțională prin intermediul căreia angajatorii pot asigura beneficii suplimentare angajaţilor, în timpul activităţii lor, sub forma unei contribuţii la fond, în vederea obţinerii de către aceştia a unei pensii ocupaţionale.

Practic, Pilonul IV este o schemă de pensii în care fiecare companie care decide să participe are obligaţia să ofere produsul tuturor angajaţilor săi şi să vireze contribuţii în contul acestora, însă are totodată libertatea de a stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru fiecare angajat, pe criterii cum ar fi vechimea, funcţia deținută sau nivelul salarial.  

O caracteristică specifică Pilonului IV este clauza de vesting, care presupune că angajații devin proprietarii sumelor acumulate la expirarea unui termen de maximum 3 ani, cu condiţia ca raportul în baza căruia au fost plătite respectivele contribuţii de către angajator să fie încă în vigoare.

„Ne bucură să fim prima companie din piață ce oferă acest produs de pensie de tip business-to-business. Pensiile ocupaționale au beneficii majore atât pentru angajați, care au posibilitatea să acumuleze mai mulți bani pentru pensie, cât și pentru angajatori, care câștigă un mod unic și inovator de retenție al salariaților. Totodată, o companie care creează un fond de pensii dedicat pentru angajații săi va profita de un imens capital de imagine pe piața mereu în mișcare a muncii. Fondurile de pensii ocupaționale sunt foarte potrivite pentru marii angajatori, dar pot fi alegerea ideală și pentru companiile medii. Acestea pot oferi contribuții generoase sau pot alege să se asocieze într-un singur fond comun, pentru a reuși să creeze masa critică necesară constituirii unui fond de pensii dedicat”, a spus Radu Crăciun, Director General și Președinte al Directoratului BCR Pensii.

Ce face BCR Pensii cu Pilonul IV?

Posibilitatea de a administra un fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat în acest scop de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În acest moment, BCR Pensii este singura societate din România autorizată pentru a oferi Pilonul IV companiilor publice sau private. BCR Pensii administrează active nete de peste 6,6 miliarde lei și are peste 857.000 de participanți (date cumulate pentru FPAP BCR si FPF BCR PLUS, valabile la 31.12.2021 și preluate de pe site-ul ASF).

Pilonul IV vine în completarea celor trei piloni de pensii din România: Pilonul I – pensia publică de la stat, Pilonul II – sistemul de pensii obligatorii administrate privat, și Pilonul III – sistemul de pensii facultative administrate privat.

Orice participant la fondurile administrate de BCR Pensii își poate verifica valoarea activului personal de pensie și istoricul contribuțiilor sale prin contul online gratuit 24 Pensie.

Participanții care sunt însă și clienți BCR – utilizatori de aplicație George, au posibilitatea să afle, complet gratuit, informații despre pensia lor Pilon 2 / Pilon 3 de la BCR Pensii direct în George, alături de restul produselor și serviciilor lor financiare de la BCR.

Credit foto: Photo 135082366 © Chalirmpoj Pimpisarn | Dreamstime.com