Grupul KMG International a semnat o nouă facilitate de credit sindicalizat în valoare totală de 531,8 milioane de dolari, cu posibilitatea de majorare până la 600 milioane de dolari.

Creditul va fi utilizat de companiile din cadrul KMG International - Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești), Rompetrol Downstream (divizia de retail – benzinării Rompetrol, depozite de carburanți) și KMG Rompetrol (divizia de management a Grupului în România) - pentru finanțarea capitalului de lucru și pentru susținerea strategiei de extindere a activității comerciale, inclusiv pentru refinanțarea împrumutului sindicalizat existent, în valoare de 435 milioane de dolari.

BCR a acționat în calitate de coordonator, aranjor principal Mandatat, Bookrunner, agent de documentație, garanții și creditor, alături de următoarele bănci: ING Bank prin ING Bank Amsterdam – Sucursala București, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank în calitate de aranjori principali mandatați și creditori, Alpha Bank România, în calitate de aranjor și creditor, precum și Garanti Bank și OTP Bank România, în calitate de creditori.

Facilitatea sindicalizată este garantată de către KMG International și va fi utilizată de entitățile din România ale grupului pentru finanțarea nevoilor de capital de lucru și pentru refinanțarea împrumutului sindicalizat existent, semnat inițial în anul 2015.

Documentația prevede, de asemenea, o clauză de tip acordeon care va permite împrumutanților să acceseze noi fonduri de până la 600 milioane de dolari, în funcție de nevoile de finanțare necesare implementării strategiei de extindere a activității comerciale.

Instituțiile financiare creditoare au fost asistate de firma internațională de avocatură Clifford Chance, prin biroul său de la București, Clifford Chance Badea.

„KMG International/Rompetrol are un rol strategic în securitatea energetică a României, cu obiective constante și oportunități de creștere pe plan regional și internațional. Rolul nostru este să susținem companiile care investesc în dezvoltarea angajaților, care creează și susțin locuri de muncă cu valoare adaugată, prin modernizare, retehnologizare și diversificarea portofoliului de produse”, a spus Manuela Trisnevschi, Manager Departament Energie și Utilități, Corporate Coverage, BCR.

+

Deținut integral de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas, KMG International îşi desfăşoară principalele operaţiuni în Europa de Est şi Asia Centrală. Cu aproximativ 6.000 de angajaţi, principalele activităţi derulate de Grup constau în operaţiuni comerciale majore cu petrol şi produse petroliere (trading), rafinare şi petrochimie, distribuţie (retail) şi marketing, precum şi alte servicii în domeniul petrolului, precum foraj, servicii la sondă și servicii industriale integrate EPCM (inginerie, aprovizionare, construcţii, project management).

În România, Grupul operează rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare şi complexă unitate internă de prelucrare) şi Vega Ploieşti (unic producător de bitum şi hexan în România), dar şi singura divizie de petrochimie.

La acestea, se adaugă o amplă reţea de distribuţie carburanţi în regiunea Mării Negre, atât prin subsidiarele Grupului (România, Republica Moldova, Bulgaria şi Georgia), cât şi prin diverşi parteneri din regiunea Europei Centrale şi de Est (Turcia, Serbia sau Grecia).