Fondurile personale transferate în România, în primele șase luni ale anului, au crescut cu 41% față de aceeași perioadă a anului anterior, conform datelor înregistrate de aplicația financiară Revolut, care are 20 de milioane de clienți, din care peste două milioane în România. În același timp, numărul tranzacțiilor de tipul peer2peer către utilizatorii din România au progresat cu 49% comparativ cu perioada anterioară, iar numărul clienților care folosesc super-aplicația financiară pentru a transfera fonduri personale în România a fost de asemenea pe un trend ascendent (+54%).

Deși numărul utilizatorilor români de Revolut care muncesc sau trăiesc în afara granițelor țării a crescut, la fel ca volumul total al fondurilor trimise către familiile lor din țară, incertitudinea economică și creșterea costului vieții au făcut ca suma medie transferată să fie mai mică în primul semestru al anului față de primele șase luni din 2021.

Tot pe un trend descendent a fost și valoarea medie transferată/ tranzacție. Astfel un utilizator Revolut a trimis în România mai puțin cu 11%, de la 1.908 euro sumă medie transferată în S1 2021 la 1.702 euro / utilizator, în S1 2022, iar suma medie tranzacționată la un transfer s-a redus cu 7% (de la 182 euro la 169 euro / tranzacție).

Dacă la nivel macro, economia românească a beneficiat și în primul semestru al anului de sume în creștere transferate prin Revolut de utilizatori aflați în alte țări, la nivel micro s-a constatat o reducere a valorii transferurilor internaționale de bani. Categoriile care sunt cel mai mult afectate de această tendință, pe fondul creșterii costului vieții în toată Europa, dar și în SUA, sunt segmentele de vârstă mai tinere (18-24 de ani și 25-34 de ani).

Portretul unui client Revolut care trimite bani în România poate fi descris astfel: are 25-34 de ani (40% din valoarea totală a fondurilor trimise în România provine de la această grupă de vârstă), locuiește și lucrează în Regatul Unit (62% din suma totală transferată), trimite familiei sau apropiaților, în medie, 169 euro/ tranzacție.

După cum era de așteptat, cel mai mare aflux de bani prin Revolut a provenit de la utilizatorii rezidenți în Regatul Unit – 62% din volumul total. Regatul Unit nu este doar cea mai mare piață a Revolut, fiind țara de origine a super-aplicației financiare, ci este și țară gazdă pentru una dintre cele mai numeroase comunități de români din diaspora. Pe locul al doilea se află Germania (8% din totalul sumelor transferate), urmată de SUA (5,1%), Olanda (4,7%) și Irlanda (4,7%). În top 10 se regăsesc țări precum Franța, Italia, Spania și Elveția, unde trăiesc și muncesc, de asemenea, mulți români.