A venit și anunțul oficial. După 20 de ani de prezență în România, OTP Group vinde OTP Bank România către Banca Transilvania.

BT a semnat azi cu OTP Group un acord pentru achiziția a 100% din acțiunile pe care le deține la OTP Bank România. Ca urmare a acestui acord, OTP Group vinde subsidiarele sale din România, marcând ieșirea de pe piața românească.

După cum am anunțat încă în vară de această tranzacție, în final doar BT a rămas la masa negocierilor.

Finalizarea tranzacției este estimată în câteva luni, după primirea aprobărilor din partea BNR și a Consiliului Concurenței. Prețul total al tranzacției care urmează să fie plătit de Banca Transilvania este de 347,5 milioane de euro. 

„Pentru Grupul Banca Transilvania, achiziția afacerii OTP Group în România este o oportunitate de a ne întări poziția de lider pe piață și de a contribui la consolidarea pieței bancare din România. Continuăm planurile noastre ambițioase pentru creșterea organică a băncii, cu menținerea interesului pentru viitoare oportunități de achiziții. Mulțumim echipei OTP Group pentru ceea ce a construit în țara noastră și pentru discuțiile pragmatice, care au dus la rezultate pozitive. Le spunem bun venit la BT clienților și angajaților OTP Bank România”, a spus Horia Ciorcilă, Președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania.

După primirea aprobărilor autorităților, Banca Transilvania va fuziona cu OTP Bank România. OTP Group va asigura o tranziție cât mai ușoară pentru clienți și angajați până când integrarea în Grupul Banca Transilvania va fi finalizată. Până atunci, OTP Bank România și subsidiarele sale vor continua să opereze separat, continuându-și activitatea.

În această etapă, din partea clienților OTP Bank România nu este nevoie de nicio acțiune, ei vor beneficia de aceleași condiții de până acum în relația cu OTP România. Banca își menține angajamentele față de Bethlen Gabor Foundation și va continua să colaboreze cu clienții săi în termenii și condițiile existente, incluzând servicii oferite în mai multe limbi/bilingv, unde este necesar.

OTP Bank România este o bancă universală. Din 2004, OTP Bank, unul dintre grupurile bancare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, a fost acționarul semnificativ al OTP Bank România. OTP Bank România are 2,64% cotă de piață în funcție de active, aproape 420.000 de clienți persoane fizice, peste 22.000 de clienți Corporate și IMM, 1.800 de angajați și 96 de sucursale.

În ultimii ani, OTP Bank intrase pe pierdere. Banca ar fi vrut să se extindă prin achiziții, dar BNR a refuzat să îi acorde girul.

Odată cu această preluare, Banca Transilvania devine și mai puternică. În prezent, are o cotă de piață de 20%, care va crește după integrarea OTP, are peste 4 milioane de clienți și aproximativ 10.000 de angajați.

Consultanții Băncii Transilvania în această tranzacție au fost: Barclays Bank Ireland PLC (consultant financiar), Filip & Company (consultant juridic) și PwC România (consultant due diligence).

OTP Bank România este cea de-a patra bancă cumpărată de BT. În 2021, Idea::Bank a fost a treia banca achiziționată de Banca Transilvania, după Bancpost (2018) și Volksbank Romania (2015).

Grupul financiar Banca Transilvania a mai fost implicat și în achiziția Țiriac Leasing în 2022.