Banca Centrală Europeană (BCE) a decis menţinerea nemodificată a dobânzilor, pentru a treia oară consecutiv, în prima şedinţă de politică monetară din acest an, transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Anul trecut, BCE a majorat dobânzile la un nivel ridicat record, dar datele privind inflaţia exclud o nouă înăsprire a politicii monetare, mutând dezbaterea spre momentul la care va începe reducerea dobânzilor.

Ca urmare a deciziei, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999.

De asemenea, BCE şi-a reafirmat angajamentul de a lupta contra inflaţiei, fără a da niciun indiciu privind momentul în care va lua în discuţie reducerea dobânzilor. Investitorii estimează că BCE va reduce dobânzile de cel puţin cinci ori în acest an, iar prima mutare ar urma să vină în lunile martie sau aprilie, un scenariu care potrivit mai multor oficiali BCE este unul „excesiv", având în vedere presiunile persistente pe partea de preţuri.

Pentru a lupta cu o inflaţie ridicată, BCE a demarat un ciclu fără precedent de înăsprire a politicii monetare, astfel că în perioada cuprinsă între luna iulie 2022 şi luna septembrie 2023, gardienii euro au majorat costul creditului în zece reprize consecutive.

Ritmul de creştere a preţurilor de consum a încetinit semnificativ după ce, la finele lui 2022, rata inflaţiei a atins un vârf de două cifre, dar cu toate acestea rămâne peste obiectivul ţintă al BCE de 2%. Conform datelor Eurostat, inflaţia anuală în zona euro a accelerat uşor în luna decembrie, până la 2,9%, de la un nivel de 2,4% în luna noiembrie.

„Consiliului guvernatorilor BCE consideră că ratele dobânzilor sunt la niveluri care, menţinute o perioadă suficient de lungă, vor avea contribuţii substanţiale la atingerea ţintei de inflaţie a BCE. Viitoarele decizii vor avea în vedere asigurarea unui nivel suficient de restrictiv al dobânzilor, atât timp cât va fi necesar", se arată în comunicatul de după şedinţa de politică monetară.

Şi preşedintele BCE, Christine Lagarde, declara, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, că Banca Centrală Europeană va reduce probabil dobânzile în această vară.

Unii analişti avertizează că dobânzile au fost prea mult majorate, iar creditarea devine atât de restrictivă, încât ar putea adânci recesiunea sau ar putea încetini redresarea.

Foto: Dreamstime