Și voi ce mai faceți? Sunteți bine, sănătoși? Între timp, a apărut oficial și proiectul de lege cu toate modificările fiscale, despre care puteți citi aici.

Dincolo de oportunitatea acestor măsuri în acest moment, ceea ce se vede cu ochiul liber este dezechilibrul major în economia locală pe care autoritățile au decis să și-l asume, fără o analiză temeinică, fundamentată, fără studii de impact.

Onorat dl. premier Marcel Ciolacu spune că „nu putem lăsa o țară să se ducă în prăpastie pentru că trebuie să fim predictibili. Avem o situație excepțională și trebuia să luăm niște măsuri excepționale”, citat de Hotnews.

De acord, țara nu poate fi lăsată să se ducă în prăpastie, deși suntem aproape de impactul cu solul, dar, din nou, unde a fost dl. Ciolacu până acum? Nu este la guvernare din 2021, de când s-a format alianța PSD-PNL?

Acum, când a ajuns premier, a realizat că țara e praf și trebuie luate măsuri drastice? Păi de ce nu începe în curtea proprie cu măsurile drastice și apoi să se uite la mediul privat?

E ușor să mărești taxe și impozite ca să întreții un uriaș aparat de stat, supradimensionat, cu instituții peste instituții, care nu știu unele de altele, fără reforme reale, doar cu minimă spoială, ca să nu zicem că nu se face și la ei ceva.

Nicio vorbă despre cum se poate ajunge la o administrație eficientă, cu un număr corect de angajați, performanți. Ca dovadă, fostul șef pus de PSD a fost păstrat în ANRE, după expirarea mandatului, pe o funcție inutilă pentru instituție, potrivit Hotnews. Nu contează că ești performant, că nu ești, că ești bun, prost, leneș sau muncitor, toți anagajații de la stat sunt puși în aceeași oală, ținuți pe poziții, deși probabil cei mai mulți dintre ei sunt veniți pe filiera de partid, în detrimentul celor care muncesc cu adevărat și care, într-un fel sau altul, țin direcția țării ăsteia, care pare că funcționează, într-un fel foarte ciudat.

Despre ANAF nimic. De ce ANAF nu colectează cât trebuie? Nu mai vorbește nimeni de digitalizarea acestui organism, de profesionalizarea angajaților. Dar ce să mai vorbim de companiile de stat, care sunt toate cu pierderi, cu arierate istorice, găuri negre.

Această atitudine de evident dispreț pentru inițiativă privată, pentru performanță economică este modul de operare al partidelor din coaliție, în special a PSD, care mizează pe cartea populistă, luăm de la bogați și dăm la sărăci.

Problema e că nu dau la săraci, ci dau la aparatul de stat, care este un masiv aducător de voturi. Probabil că vor fi și niște măsuri populiste la anul, niște praf în ochi pentru bieții oameni, care așteaptă o viață mai bună zilnic, pentru a obține voturile, dar mă întreb ce se va întâmpla după alegeri, când va fi instalat noul Guvern? Oare dl. Ciolacu nu și-a pus această problemă, dacă vrea să rămână premier? Dacă lucrurile merg cum merg, ce va urma? Va fi austeritate, vor crește alte taxe, vor fi introduse noi taxe ca să susțină aparatul de stat? Păi asta e sinucidere, nu omori vaca care îți dă lapte, ca să susții o mârțoagă.

Tot așa, din același dispreț profund pentru stabilitate, Guvernul a adoptat o ordonanță care îi permite să schimbe Codul Fiscal când dorește – și nu cu minim 6 luni înainte de la publicarea modificărilor în Monitorul Oficial. Practic, ne-am putea trezi de pe o zi pe alta cu taxe și impozite noi sau cu eliminarea unor facilități fiscal, după cum scriu colegii de la Wall-Street. Între timp, Consiliul Economic şi Social (CES) a avizat nefavorabil acest proiect, iar Ministerul Justiției a avertizat că este neconstituțională. Nu se împiedică Guvernul de asemenea mizilicuri, înainte spre victoria finală.

Din nou, modificările fiscale pregătite de Guvern vor fi purtate în cârcă de mediul privat, în timp ce bugetarii nu vor simți prea mult efectul reducerii cheltuielilor. Acest lucru creionează o inechitate între mediul privat și cel de stat, conform lui Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România. Ironia face că Guvernul alege să menajeze angajații din administrația publică în condițiile în care bugetarii din România sunt cei mai „scumpi” din Uniunea Europeană, potrivit unui alt articol de pe Wall-Street.

În aceste condiții, ce se poate face? Ieșirea din prăpastie? Nu, suntem praf și pulbere.

Editorialul a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletterul Future Banking de vineri, 22 septembrie 2023. Puteți să vă abonați la newsletter din meniul principal.