Băncile din România lucrează împreună cu Transfond la o nouă schemă de plăţi, RoPay, prin care un beneficiar va putea să ceară bani unui plătitor, a declarat Ionuţ Chiriac, chapter lead customer journey, divizia Payments, din cadrul ING Bank România.




La baza execuției plăților inițiate cu RoPay se află Infrastructura de plăți instant oferită băncilor din anul 2019. Aceasta acoperă, la acest moment, peste 70% din piața de plăți electronice fără card din România, cu perspectiva de a depăși 80% acoperire în prima parte a anului 2024, conform Transford.ro. Noul serviciu RoPay va fi utilizabil în toate situațiile de plată uzuale (plata la comerciant, plata în comerțul online, plata între prieteni, etc), plățile fiind executate în timp real cu decontare instantanee în contul bancar al beneficiarului.


„Băncile din România, împreună cu Transfond şi cu susţinerea Băncii Naţionale, lucrează la o nouă schemă de plăţi. Această reprezintă un serviciu adiţional peste schema de plăţi instant. Se numeşte RoPay. Această schemă nouă îi oferă posibilitatea unui beneficiar, că e comerciant, că este o persoană fizică sau orice beneficiar vă puteţi imagina, să ceară banii unui unui plătitor. Dacă acum suntem obişnuiţi doar să transferăm bani, prin noua schemă, practic oricine poate să ceară bani de la cealaltă parte", a spus Ionuţ Chiriac, scrie Agerpres.


El a explicat că scheme de cereri de bani există în România la nivel intra-bancar, dar acum se doreşte aplicarea la nivel naţional.



Noua funcție va folosi un standard de cod QR adoptat de băncile românești


RoPay va folosi un standard de cod QR adoptat de către comunitatea bancară și compatibil cu standardul european de referință. Prin RoPay se pot iniția plăți instant atât între conturi aflate la bănci diferite, cât şi între conturi aflate la aceeași bancă. Clientela țintă pentru RoPay o reprezintă consumatorii și comercianţii interesați să efectueze și să încaseze plăți electronice instant cu eforturi și costuri minime, în raport cu alte mijloace de plată, respectiv numerar și carduri.







"Ce vrem noi să facem acum este să aducem la nivel naţional această schemă şi practic comercianţii, plătitorii, să fie în această schemă împreună şi să poată transfera bani rapid, sigur şi în primul rând şi în primul rând ieftin. Şi comisioanele de la schema respectivă au fost negociate, discutate cu Transfond-ul, astfel încât să avem o schemă cât mai ieftin posibil. S-au finalizat ultimele teste ale sistemelor între primele două bănci care vor intra în producţie şi se aşteaptă autorizarea schemei de la Banca Naţională. Noi sperăm să primim autorizarea Băncii Naţionale până la finalul iunie şi undeva până la jumătatea lunii iulie să să venim cu noua schemă de de plăţi RoPay", a afirmat Ionuţ Chiriac.


Potrivit acestuia, până la finalul acestui an vor fi patru bănci şi în 2025 vor intra alte patru bănci. Primele două bănci care vor intra în sistem anul acesta sunt Libra Bank şi CEC Bank, iar următoarele două bănci vor fi ING şi BRD. În 2025 s-au anunţat BCR, Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank. De asemenea, el a menţionat că sunt şi alte bănci mai mici care lucrează la implementarea schemei de plăţi.