Un programator din România care lucrează în regim self-employed poate câștiga de la 10 la 125 de dolari pe oră, în funcție de nivelul de experiență, de la Junior la Tech Lead, și a specializării, până la 10.000 de dolari lunar, mai mult decât poate câștiga un programator angajat, conform calculatorului de plăți Lemon.io.
Lemon.io, start-up ucrainean care funcționează ca un marketplace de joburi pentru programatorii independenți, a creat un calculator de plăți care oferă informații transparente despre onorariile pe care developerii înscriși pe platformă le pot câștiga, în funcție de limbajele de programare cunoscute, nivelul de experiență și țara de rezidență.
În urma unei cercetări amănunțite asupra diferențelor de plăți între diverse țări, Lemon.io a aflat rata minimă, medie și maximă de plată pe oră pentru 83 de tehnologii și limbaje de programare. În funcție de particularitățile pieței, sistemele fiscale, nivelul general de viață și costul vieții, tarifele se pot schimba în mod specific pentru fiecare țară.
Citește și:
Estul, încă inegal cu Vestul Europei
Un programator specializat în limbajul Python, unul dintre cele mai populare la nivel global, poate câștiga până la 80 de dolari pe oră, dacă are o experiență de peste șapte ani la nivel de Tech Lead. Un developer de nivel middle, cu peste trei ani de experiență, câștigă aproximativ 24 dolari pe oră pentru același limbaj de programare.
Același tarif se aplică și pentru programatorii din Polonia, Ungaria sau Moldova. În schimb, pentru programatorii din Ucraina, tariful mediu pentru programatorii Python cu peste trei ani experiență este de numai 19 dolari pe oră. La polul opus, se află Italia, Spania, Germania și Malta, unde un programator cu trei ani de experiență în Python poate primi în medie chiar și 31 de dolari pe oră.
În ceea ce privește Java și JavaScript, două dintre cele mai folosite limbaje la nivel global, onorariile dezvoltatorilor români care colaborează cu Lemon.io pot ajunge până la 68 de dolari pe oră.
Citește și:
Comparând țările aflate în topul hub-urilor IT din Europa de Est, observăm că tarifele pentru România sunt aproximativ la același nivel cu Polonia, Bulgaria, Moldova, Ungaria și Cehia pentru majoritatea limbajelor de programare. În schimb, pentru aceeași poziție și același nivel de expertiză plătit cu 68 de dolari pe oră, în țările menționate mai sus, în Ucraina, tariful este de numai 54 de dolari pe oră.
În ceea ce privește limbajele de programare mai rare, precum Clojure sau Rust, onorariile se ridică până la 96 de dolari pe oră pentru dezvoltatorii cu experiență mai mare de șapte ani, la nivel de Tech Lead.
Foto: Dreamstime