Amazon va lansa un cloud independent pentru Europa, destinat companiilor din industrii foarte bine reglementate și din sectorul public. Amazon Web Services European Sovereign Cloud va fi localizat în Europa și va fi separat de celelalte operațiuni de cloud ale gigantului tehnologic american.

Clienții noului sistem vor putea păstra anumite date în Uniunea Europeană și doar angajații AWS, rezidenți în UE, vor avea controlul operațiunilor și suportul pentru cloud-ul suveran.

Clienții vor avea controlul și garanția că AWS nu va accesa sau utiliza datele clienților în niciun scop fără acordul lor, precum și accesul la cele mai puternice controale de suveranitate dintre cei mai importanți furnizori de cloud.

Lansarea noului sistem de cloud subliniază necesitatea ca întreprinderile să respecte normele stricte ale Europei în materie de confidențialitate a datelor, precum și impulsul regiunii pentru așa-numita „suveranitate digitală”, ideea conform căreia UE ar trebui să dețină controlul asupra propriilor date și tehnologii.

Ideea suveranității digitale, deși nu este bine definită, se referă, în linii mari, la o încercare a UE de a stimula tehnologia critică dezvoltată în Europa și de a avea reguli stricte privind stocarea și transferul de date.

Pe măsură ce agențiile guvernamentale și afacerile private importante își mută din ce în ce mai mult operațiunile către operatori de cloud public, precum Amazon sau Microsoft, în UE există o îngrijorare tot mai mare cu privire la faptul că datele sunt stocate pe serverele unor firme non-europene. Cloud-ul Amazon este, probabil, o încercare de a liniști unele dintre aceste temeri.

De ani de zile, UE a fost îngrijorată de dependența de firmele străine, în special de cele americane, pentru cloud computing în cadrul blocului. Europa a încercat să contracareze dimensiunea din ce în ce mai mare a giganților cloud printr-o inițiativă numită Gaia X, care are ca scop conectarea diferiților furnizori de cloud din regiune, oferind utilizatorilor mai multe opțiuni privind serviciile pe care le utilizează.

În același timp, giganții americani din domeniul tehnologiei au căutat să își sporească caracteristicile pentru a satisface nevoia de cloud-uri „suverane” din UE. Anul trecut, Google Cloud a introdus mai multe funcționalități în acest sens, inclusiv limitarea accesului la datele europene de către rezidenții UE din interiorul blocului. Iar, anul trecut, Microsoft a lansat pachetul de măsuri „Cloud pentru suveranitate”, cu scopul de a spori controlul datelor pentru clienți.

Foto: Dreamstime