România intră complet în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, la mai puțin de un an de când ni s-a permis libera circulație pe cale aeriană și maritimă. Acest lucru va aduce avantaje considerabile românilor de rând, mediului de afaceri, dar și întregului ecosistem economic național. Aderarea completă la Spațiul Schengen ar putea genera, într-un scenariu optimist, o creștere a PIB de 1-2%, adică economia României ar câștiga aproximativ 6,4 miliarde de euro pe an, consideră George Dobre, specialist în transporturi și logistică. Realist vorbind însă, miliardele de euro nu se vor vedea instant în economie, efectele benefice urmând să se contureze mai degrabă pe termen mediu.

După mulți ani de așteptare, România va adera complet la spațiul Schengen începând cu începutul anului 2025. De-a lungul anilor, România a visat să facă parte din grupul țărilor care beneficiază de libera circulație, însă a întâmpinat obstacole din partea Austriei și Olandei. Decizia care permite României să intre în Spațiul Schengen a fost adoptată în contextul în care Ungaria deține președinția Comisiei Europene.

Prețuri mai mici pentru transportatori, noi oportunități pentru mediul de afacere și city break-uri mai rapide: acestea sunt doar câteva dintre principalele avantaje pe care le aduce aderarea României la spațiul Schengen.

Este aderarea un răspuns al Europei după rezultatul alegerilor?

Aderarea României la spațiul Schengen nu a fost singura decizie care să demonstreze încrederea pe care Comisia o are față de țara noastrăFinanțele au anunțat de curând că România este printre cele cinci state membre cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare de șapte ani în loc de patru, pentru reducerea deficitului bugetar la 3%.

Aceste decizii vin după una dintre cele mai turbulente perioade politice din istoria recentă a țării, marcată de faptul că, în primul tur al alegerilor prezidențiale, candidatul cu cele mai multe voturi a promovat un discurs anti-european. Veștile pozitive pe care România le-a primit în ultimele săptămâni par să semnaleze că Occidentul recunoaște importanța menținerii țării noastre pe traiectoria pro-europeană.

„Ne dorim mai multe libertăți, mai multă Europă, nu mai puțină, iar cei care instigă la negarea beneficiilor și valorilor europene sunt adversari ai democrației și ai libertății și vor izolarea țării noastre”, a declarat Președintele Klause Iohannis după anunțul oficial.

Ce avantaje economice aduce aderarea României la spațiul Schengen

Aderarea României la spațiul Schengen nu aduce doar avantaje legate de circulația mai facilă între statele membre, ci și beneficii economice. Conform lui George Dobre, Head of Partnerships pentru România, Ungaria și Bulgaria în cadrul companiei de taxare rutieră Axxès, aderarea va aduce o creștere a PIB.

Într-un scenariu optimist, aderarea completă a României la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025 ar putea genera o creștere a PIB de aproximativ 1-2% anual* pe termen mediu.
George Dobre, Head of Partnerships - Axxès

Un procent de 2% din PIB - cel mai favorabil scenariu - ar aduce un buget suplimentar de aproximativ 6,4 miliarde de euro anual.

Fostul ministru al Economiei, Florin Spătaru, spunea acum doi ani că economia României pierde 10 miliarde de euro anual rămânând în afara Schengen. Aceste sume ar putea avea un impact important în economia românească, spre exemplu, și ar putea ajuta la reducerea deficitul bugetar (aproximativ 20 miliarde de euro).

Avantaje economice vor avea și vecinii noștri bulgari. Aproximativ 833,3 milioane de euro ar fi aduse în Bulgaria pe an în momentul aderării oficiale a acestei țări la Schengen, arată o analiză a Institutului Economic de Cercetare din cadrul Academiei de Științe din Bulgaria.

Citește articolul complet pe Wall-street.ro.