Bankata estimează peste 5000 de utilizatori - investitori noi pe platformă în 2022, în timp ce notează o creștere a cererii pentru servicii dedicate finanțelor personale față de anul trecut, deși contextul global al ultimelor luni este unul foarte dificil. Bankata este o platformă digitală și independentă de agregare a produselor financiare.
Platforma a înregistrat o creștere de patru ori a numărului de utilizatori pentru conturile de brokeraj în primele trei luni din anul 2022, față de trimestru patru al anului precedent. Două posibile explicații ar putea fi atât volatilitatea crescută din piețele financiare, care a oferit o serie de oportunități pentru investitorii de retail, cât și ușurința folosirii unor astfel de instrumente.
„Utilizatorii și investitorii români aleg să investească prin intermediul conturilor de brokeraj în funcție de trei criterii care sunt legate de procesul digital și de ușurința înrolării online. Astfel, dacă înregistrarea este intuitivă, investitorul are un flux ușor, găsește rapid informațiile de care are nevoie”, explică Diana Seredenciuc, CEO Bankata.ro.
În plus, investitorii preferă brokerii reglementați din SUA și din Uniunea Europeană care sunt cunoscute pentru reputația autorităților de supraveghere financiară, care contribuie la o încredere și o siguranță mai mare atunci când aceștia aleg să tranzacționeze.
Citește și:
În ultimul an, costurile la nivelul acestor brokeri internaționali au scăzut considerabil, precizează Bankata.ro. Astfel, cele mai tranzacționate instrumente sunt acțiunile companiilor listate și ETF-urile, iar în cazul brokerilor locali, comisioanele sunt cuprinse între 0,4% și 0,65% pentru conturile minime, în funcție de mărimea contului și de volumele de tranzacționare.
Care sunt, însă, profilurile investitorilor care folosesc Bankata?
Profilul investitorului Bankata
Majoritatea investitorilor care caută un broker de tranzacționare se încadrează în trei profile majore, precizează Bankata: investitorul începător, investitorul atras de IPO-uri și investitorul sofisticat.
- Investitorul începător compară toate soluțiile din piață și tinde să aleagă în funcție de costuri și de minimul de cont (46%).
- Investitorul atras de IPO-uri/plasamente private, care vrea să investească în acțiuni cunoscute din economia românească, prin Bursa de Valori Bucuresti, își caută un broker din România activ și cunoscut local la care să își poată deschide cont online (31%).
- Investitorul sofisticat, cel care vrea să-și îmbunătățească profilul investițional, este cel care a încercat experiențe minimale printr-un cont de investiții și dorește să treacă la o experiență superioară cu instrumente mai complexe din piețe de acțiuni globale, cum ar fi modalități de a lansa ordine, grafice și instrumente de analiză tehnică (23%).
Comportamentele investitorilor, afectate de contextul internațional
Citește și:
Creșterea inflației la nivel global, precum și reacția băncilor centrale, în principal a Rezervei Federale a Statelor Unite ale Americii, ca urmare a conflictului din Ucraina, sunt cele mai critice momente care au influențat comportamentul investitorilor români în primele trei luni din 2022.
„O perioadă cu volatilitate pe piețele financiare creează oportunități de intrare pentru investitori noi și acest trend se vede și în România. În prezent, oportunitățile mai clare de investiții sunt în zona de acțiuni (despre care analiștii se așteaptă să beneficieze în contextul actual în care dobânzile cresc) din domeniul de energie, financiar și imobiliar. Sunt sectoare în care companiile plătesc dividende, și sunt preferate de investitori atunci cand inflația este ridicată”, a afirmat și Andrei Perianu, co-fondator și COO al Bankata.ro.
Nu toți investitorii au ales, însă, să investească în domeniul energetic, financiar și/sau imobiliar. Unii investitorii s-au orientat spre aur, petrol și mărfuri, a căror cerere este în creștere. Printre aceștia se numără, în special, utilizatorii care investesc la Bursa de Valori București, care au, adesea, planuri pe termen lung și care preferă să concentreze deținerile în maxim 10 simboluri, detaliază Bankata.
Citește și:
Platforma Bankata oferă utilizatorilor care aplică pentru un cont de investiții, până în prezent, nu mai puțin de 40.000 de produse investiționale. Cele șase conturi de brokeraj disponibile investitorilor în platforma Bankata sunt eToro, Vivid, Saxo Bank, Goldring, Interactive Brokers și XTB.
Bankata este fondată de doi antreprenori cu peste 10 ani de experienţă în banking şi în managementul portofoliilor de investiţii, Diana Seredenciuc şi Andrei Perianu.
Sursă foto: Bankata