Banca Comercială Română și Banca Comercială Victoriabank, una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova, au agreat un acord de vânzare integrală a acțiunilor deținute de Banca Comercială Română în filiala BCR Chișinău.

Victoriabank este în top trei cele mai mari bănci din Republica Moldova, cu active de peste 20 de miliarde lei moldovenești. Victoriabank are peste 70 de sedii în toată țara, aproape 300.000 de clienți activi și 1.100 de angajați.

Finalizarea tranzacției este așteptată să aibă loc în a doua parte a acestui an și este necesar să îndeplinească mai multe condiții suspensive, inclusiv aprobarea Băncii Naționale a Moldovei, a Băncii Naționale a României, a Băncii Centrale Europene, a Consiliului Concurenței din Republica Moldova și a Comisiei Naționale a Pieței Financiare din Republica Moldova. Până la primirea aprobărilor, BCR Chișinău și Victoriabank își vor desfășura activitatea independent, după care va avea loc integrarea BCR Chișinău în Victoriabank.

„Pentru BCR, această decizie ține de strategia de a ne concentra exclusiv asupra dezvoltării businessului din România, în timp ce pentru toate părțile interesate - colegi, clienți și parteneri -, preluarea BCR Chișinău de către Victoriabank reprezintă deschiderea unui nou ecosistem de parteneriate și sinergii comerciale. În perioada imediat următoare, prioritatea noastră, alături de parteneri, este să asigurăm o tranziție cât mai simplă pentru clienți și colegi”, a spus Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română și Președinte al Consiliului de Supraveghere BCR Chișinău.

BCR Chișinău are peste 13.000 de clienți activi, 110 angajați și patru unități, două în Chișinău, respectiv câte o unitate în Cahul și Bălți.

„Urmează un proces de integrare, care a fost gândit astfel încât să fie cât mai simplu și mai ușor, iar prioritatea noastră este să oferim suport permanent și asistență colegilor și clienților pe parcursul implementării acestui transfer”, a adăugat și Juan Luis Martin Ortigosa, Preşedinte Executiv BCR Chișinău.

Victoriabank este prima bancă comercială deschisă în Republica Moldova, în 1989. Cei mai mari acționari ai săi sunt Banca Transilvania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

„Această achiziție reconfirmă misiunea Victoriabank de a-și consolida poziția pe piața bancară și angajamentul de a fi un susținător al economiei Republicii Moldova. Victoriabank și BCR Chișinău au un model de business asemănător, cu produse și servicii pentru clienții persoane fizice și juridice. Apreciem realizările de până acum ale BCR Chișinău și loialitatea ridicată a clienților săi”, a afirmat, la rândul său, și Levon Khanikyan, CEO Victoriabank.

Consultanții juridici care au participat la structurarea, negocierea și implementarea tranzacției și a acordului de vânzare-cumpărare de acțiuni sunt:

  • Schoenherr și Asociații SCA, împreună cu Schoenherr Moldova, care acționează în calitate de consultant juridic al Băncii Comerciale Române.
  • Filip & Company, alături de Vernon, David și Asociații din Republica Moldova, care acționează în calitate de consultant juridic pentru Banca Comercială Victoriabank.
„Ne bucurăm că avem ocazia să sprijinim Victoriabank în legătură cu această nouă achiziție, care va consolida poziția sa în Republica Moldova și va conferi un nou potențial de creștere. Suntem recunoscători Victoriabank și grupului Banca Transilvania pentru oportunitatea de a fi parte dintr-un nou proiect provocator și interesant. Continuăm să lucrăm în echipă pentru a asigura finalizarea cu succes a tranzacției”, a spus Alina Stancu Bîrsan, partener Filip & Company.

Echipa Filip & Company implicată în această tranzacție a fost compusă în principal din Cristina Filip (managing partner), Alina Stancu Bîrsan (partener), Rebecca Marina (senior associate) și Bianca Gheorghe (associate).

Filip & Company a acționat ca și consultat principal al cumpărătorului și a colaborat cu firma Vernon din Republica Moldova pentru componentele de lege locală.

+

Avocații Filip & Company au avut roluri importante în multe dintre tranzacţiile semnificative de fuziuni & achiziţii din România. Fie că este vorba despre privatizări, tranzacţii de private equity, venture capital sau growth capital sau alte fuziuni şi achiziţii complexe, de foarte multe ori, cel puţin una dintre părţi a primit consultanţă juridică din partea Filip & Company.

Totodată, avocații Filip & Company sunt clasați pe primul loc în cele mai prestigioase directoare internaționale – Chambers and Partners și Legal 500 în practica de Fuziuni și achiziții atât la nivel de echipă cât și individual.