O legislație pentru startup-urile inovatoare și un mod de a finanța creșterea startup-urilor din stadii incipiente – acestea sunt două dintre cele mai importante obiective la care specialiștii ministerului lucrează pentru a susține ecosistemul antreprenorial de tehnologie din România, conform declarațiilor lui Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în cadrul celei de a treia ediții a Investors Day by Techcelerator, citat de Start-Up.ro.

Investors Day a marcat și cinci ani de activitate ai Techcelerator, cel mai activ accelerator pentru startup-uri de tehnologie din România. La acest eveniment, organizat de Techcelerator, au participat aproximativ 250 de persoane, printre care startup-uri, investitori, mentori, reprezentanți ai companiilor de tehnologie și ai autorităților.

„Cred că rolul guvernului este în primul rând să nu vă stea în cale și să vă facă munca mai ușoară. În urmă cu câteva săptămâni am adoptat PN 4 – Planul Național de Cercetare Dezvoltare și Inovare. Este un plan cu un buget de 60 miliarde de lei, un plan destul de ambițios, iar finanțările ar trebui să se finalizeze până în 2030. In cadrul acestuia avem și un program pentru inovație care este bugetat să aibă aproximativ 10-20% din plan (6-12 miliarde de lei), el adăugându-se oportunităților pe care sunt sigur că le știți deja din PNRR și POCIDIF (Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare)”, a spus Sebastian Burduja ]n cadrul Investors Day, eveniment organizat la BT Stup.

„Una peste alta, vorbim despre miliarde de euro care vor fi disponibile pentru ecosistemul românesc de startup-uri și, probabil, pentru cel regional. România are toate asseturile necesare pentru a deveni un hub regional. Și ar trebui să joace acest rol cu viziune și curaj”, a continuat acesta.

„Avem nevoie de o legislație mai bună pentru startup-uri, pentru fonduri, astfel încât să tratăm startup-urile inovatoare diferit de modul în care tratăm o companie mică obișnuită. Avem o legislație de acum 32 de ani. Eu susțin o lege nouă pentru entitățile comerciale, știu că este o «Cutia pandorei», știu că mulți spun că este imposibil acest lucru, dar ar trebui să ne propunem să creăm un nou tip de entitate comercială pentru startup-urile inovatoare. Vor avea mult mai multa flexibilitate și vor putea înregistra o creștere mult mai mare aici, în România. Acesta este un punct important din lista noastră de obiective”, a spus ministrul.

Al doilea obiectiv este despre finanțarea creșterii startup-urilor încă din stadii incipiente.

„Ne dorim să le susținem de la momentul în care riscurile pentru investitori sunt la cel mai înalt nivel. Datele Băncii Mondiale ne arată că avem multe startup-uri în România, ele sunt create, dar mor destul de repede comparativ cu alte țări. Și specialiștii lor ne-au spus să găsim o metodă prin care să le finanțăm. Uitați-vă la ce au făcut în Israel, în Sillicon Valley, uitați-vă la Irlanda și multe alte țări. Și am venit cu această idee la Romanian Innovation Fund, un fond de investiții de tip «fund matching», prin care Guvernul va echivala finanțarea investitorilor privați – atât VC-uri, cât si angels. Selecția va fi făcută prin criterii si metodologii din sectorul privat.

Statul va finanța acest instrument, dar va interfera cât mai puțin și eficient. Este o mare schimbare de paradigmă pentru guvern să gândească astfel. Ne-am gândit la metode prin care să atragem și autoritățile locale în acest mix, să vedem dacă vor să contribuie, să concureze pentru a atrage cele mai promițătoare startup-uri pentru că de multe ori schimbarea pozitivă vine din zona locală. Aceste lucruri sunt complementare pentru ceea ce se întâmplă prin Fondul European de Investiții și multe alte programe. Pentru că unul dintre riscuri este să nu avem destul pipeline pentru multe dintre programele care vin și care sunt finanțate puternic”, a explicat Sebastian Burduja.

Foto: Facebook