Doar 13% dintre start-upurile Web3 includ o femeie printre fondatori. Din acest procentaj, 10% dintre echipele fondatoare includ atât bărbați, cât și femei, și doar 3% dintre companii au o echipă care este exclusiv feminină. Aceste cifre sunt mai slabe decât media pentru start-upuri în general, arată datele Boston Consulting Group (BCG).

Web3 este următoarea generație de tehnologie de internet unde utilizatorii nu numai că pot citi și crea conținut, dar pot deveni proprietari al acestuia și monetiza. BCG X, unitatea de dezvoltare și proiectare tehnologică a Boston Consulting Group, a colaborat recent cu People of Crypto Lab – un studio de creație și inovare care își propune să stimuleze diversitatea, echitatea și incluziunea în ecosistemul Web3 – pentru a analiza diversitatea de gen printre fondatori și investitori, pe un eșantion de aproape 2.800 de participanți din întreaga lume.

Rezultatele acestui studiu nu sunt încurajatoare. Disparitatea de gen se extinde la forța de muncă generală. Ponderea femeilor este mai mare (aproximativ 27%) printre angajații start-upurilor Web3 de top, dar femeile sunt adesea grupate în roluri netehnice, cum ar fi HR și marketing.

CITEȘTE ȘI: Una din trei femei din România s-ar mulţumi cu un salariu de 1.000 de euro

În același timp, la capitolul finanțare, diferențele sunt și mai mari. Echipele fondatoare formate exclusiv din bărbați reușesc să strângă, în medie, finanțări de aproape patru ori mai mari decât echipele formate exclusiv din femei (aproape 30 de milioane de dolari, comparativ cu aproximativ opt milioane de dolari). Printre companiile care au strâns peste o sută de milioane de dolari, procentul cu echipe fondatoare formate numai de femei este zero.

Aceste rezultate arată, din păcate, o subreprezentare critică, neevidentă la aceeași anvergură în studii annterioare, întrucât au analizat doar echipe mixte (cele formate din bărbați și femei).

„Analiza noastră merge cu un pas mai departe și analizează echipele formate exclusiv de femei și arată că majoritatea valorilor scad în funcție de ponderea femeilor implicate. Echipele formate din bărbați au cel mai mare succes în obținerea finanțării, echipele mixte cu bărbați și femei se află la mijloc, iar echipele exclusiv feminine se descurcă cel mai rău. Având în vedere aceste rezultate, este de înțeles de ce multe femei nu mai sunt interesate să se alăture sau să investească în start-upuri tehnologice”, spune Noemi Gyergyay, lider de proiect în cadrul BCG.

Această subreprezentare a femeilor are și multe costuri. Un număr tot mai mare de studii ale BCG relevă următorul fapt: companiile cu echipe de conducere diverse sunt mai performante la capitolul inovație și mai profitabile.

Dezechilibrul de gen în ecosistemul Web3 are implicații clare asupra modului în care oamenii fac tranzacții și interacționează între ei. Astfel, impactul subreprezentării la care asistăm astăzi poate fi mai mare decât cel al afacerilor web din generația anterioară.

Pentru proiectele și platformele digitale care întră pe Web3, spațiile concepute predominant de bărbați albi – cu rata de utilizare mai mari de către bărbați albi – vor duce la pierderea unor oportunități uriașe de afaceri și de monetizare. Opțiunile implicite de avatar din metavers sunt adesea masculine, albe și cisgender. Este important ca ofertele Web3 să fie concepute de diverse grupuri de oameni care înțeleg experiența trăită de utilizatorii țintă.

Veștile bune? Deoarece ecosistemul Web3 este încă la începutul dezvoltării sale, există timp pentru a rezolva problema. Potrivit companiei, următoarele măsuri pot ajuta.

Măsurați totul. Un prim pas esențial este măsurarea granulară și obiectivă și raportarea despre reprezentarea femeilor și alte aspecte ale diversității – în întregul ecosistem al fondatorilor, angajaților și investitorilor companiei. Nimeni nu poate rezolva problema până nu are date care să cuantifice sfera ei și ritmul progresului în timp.

CITEȘTE ȘI: Cât câștigă liber-profesioniștii cu PFA din România și cum arată profilul acestora

Asigurați-vă că femeile sunt reprezentate în echipele de investiții. Există date clare care arată că preferințele inconștiente pot influența deciziile de finanțare. Mai simplu spus, echipele de investiții formate exclusiv din bărbați au mai multe șanse să sprijine echipele fondatoare formate tot exclusiv din bărbați. Având în vedere creșterea concentrării instituționale asupra disparităților de gen în tehnologie, unele fonduri de venture capital solicită acum ca echipele de investiții să includă cel puțin o femeie.

Proiectați experiențe de brand pentru a fi incluzive. Companiile care creează o prezență digitală în Web3 ar trebui să se asigure că oferă cea mai largă gamă de experiențe pentru cea mai largă bază posibilă de consumatori.

Construiți un ecosistem de sprijin. Companiile trebuie să investească timpul și resursele pentru a se asigura ca femeile fondatoare și investitoare din spațiul Web3 pot accesa rețele puternice, diverse și incluzive. Mentoratul – din partea femeilor și bărbaților – este deosebit de important în a deschide uși pentru viitori fondatori și investitori. Summiturile și conferințele Web3 ar trebui să se implice în sponsorizarea evenimentelor care asigură paritatea de gen între vorbitori, cu o prezență a cel puțin 30% femei speaker, pentru început.

Colaborați cu autoritățile de reglementare. Pe măsură ce guvernele și organizațiile nonprofit se concentrează mai mult pe problemele de mediu, sociale și de guvernanță, ele dezvoltă cerințe de raportare mai stricte și alte măsuri privind structura de gen a companiilor și industriilor. Companiile și investitorii au acum oportunitatea de a colabora în mod proactiv și de a contribui la formarea acestor reglementări, în loc să aștepte pur și simplu să apară.

Raportul poate fi descărcat aici.

Foto: Pexels